Ta-daaah! Här kommer ett supersmaskigt recept på

Tiramisù on a Stick

Buenos Aires!

Som ni hör har jag tillbringat sommaren i Spanien och hunnit bli hundraprocentigt flytande på spanska. Bokstavligen, alltså. Jag tror jag har åkt dit minst en gång per år under hela mitt liv, men det var först i år som jag upptäckte Laguna Rosa i Torrevieja där man kan flyta runt i en av saltlagunerna i vatten som är rosa på grund av någon specialbakterie. I och med att det här är en blogg där man främst diskuterar aptitliga saker ska jag bespara er alla bikinibilder på mig, och istället uppmuntra er till att göra som ungdomarna gör och googla om ni är intresserade av hur den rosa lagunen ser ut. I och med att den är belägen i Spanien och Torrevieja så är denna fantastiska naturskönhet inte kommersialiserad, utan ingången är ett hål i staketet och sedan går man på en upptrampad stig genom ett busksnår fram till lagunen, men det är alltså inte förbjudet att bada i den avgränsade delen såvitt min hemsnickrade spanska kunde utgöra.

På långt håll såg den ut att vara precis så blå som man förväntar sig att en saltsjö ska vara, men ju närmare man kom desto mer intensivt rosa blev den! Om man sträckte ned handen mot botten och lyfte upp en näve sand så fick man upp en näve bländande vitt salt istället, som också var väldigt vasst, talar av egen erfarenhet, reds. anm. I och med att det inte fanns några faciliteter fick man ta med sig stora vattendunkar som man kunde skölja av sig med efter sitt dopp för att undvika tjocka svidande saltränder när vattnet torkade på huden (talar återigen av egen erfarenhet, suck). Det var inte många andra besökare eftersom detta ställe inte marknadsförs överhuvudtaget, men de jag såg smörjde alla in sig med leran i närheten, som säkerligen också har oanade hälsoeffekter. Lagunen ligger en bit inåt landet i en liten sänka, och vattnet var således inte särskilt avsvalkande. Jag rekommenderar ändå ett besök, och vill man sedan kyla av sig kan man tillverka mina frysta tiramisu-pinnar!

Sockerkaka
2 ägg
1,25 dl socker
0,5 dl mjölk
25 g smör
1,5 dl mjöl
0,75 tsk bakpulver
0,5 tsk vaniljsocker

Zabaglionekräm
2 äggulor
0,25 dl socker
2 msk konjak
125 g mascarpone
1 dl grädde + 1 msk socker

Garnering
0,5 dl kaffe
400 g mjölkchoklad
Kakao
Glasspinnar

Sockerkaka:

 1. Värm ugnen till 175oC. Smörj och mjöla två kvadratiska bakformar 15×15 cm.
 2. Vispa ägg och socker vitt och pösigt i en bunke.
 3. Värm mjölk och smör i en kastrull tills smöret smält och tillsätt den varma mjölkblandningen till äggblandningen lite i taget.
 4. Blanda mjöl, bakpulver och vaniljsocker och sikta och vänd ned i äggsmeten.
 5. Fördela smeten jämnt i formarna och grädda i nedre delen av ugnen 30-35 minuter. Låt svalna helt innan användning.

Zabaglionekräm:

 1. Vispa äggulor och socker vitt och pösigt i en bunke, ca 5 minuter.
 2. Tillsätt konjak och placera bunken över ett vattenbad. Rör blandningen konstant tills den börjar tjockna, ca 10 minuter. Se till så att vattnet endast sjuder istället för att koka – blir det för varmt blir det äggröra! Tag av bunken från värmen och sila eventuellt bort äggbitar. Låt svalna i kylen tills krämen är helt kall.
 3. Vispa grädde och 1 msk socker fast i en bunke. Tillsätt mosad mascarpone och den kalla zabaglionekrämen. Låt svalna 1-2 timmar i kylen innan användning.

Sätt ihop:

 1. Skär varje sockerkaksbotten i sex små rektanglar. Tryck in en glasspinne mitt i varje rektangel.
 2. Brygg kaffe och pensla på varje sockerkaksrektangel.
 3. Placera zabaglionekrämen i en spritspåse och spritsa på ett lager på sockerkaksrektanglarna. Jämna till med en palettkniv. Frys rektanglarna i ett par timmar.
 4. Smält mjölkchokladen och doppa tiramisùpinnarna i chokladen. Återför till frysen innan servering, och sprinkla på lite kakao innan ni hugger in!

 

Standard

Skriv nåt kul!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s