Ta-daaah! Här kommer ett supersmaskigt recept på

Daim Time Charlotte Royale

Hörrni, hörrni, kan jag be och få lite uppmärksamhet tack. Som en del av er vet har jag omlokaliserat mig till vår granne i syd. Varför? kan man spörge sig (det där var danska. Tror jag. Jag är inte så himlans bra. Men det spelar inte så stor roll för de förstår inte vad jag säger på svenska heller. Och ska jag vara ärlig gör inte jag det heller större delen av tiden för det är mest bara svammel. Men jag menar väl), men svaret är enkelt: Allt är lite grötigare, lite fullare och lite deijligare helt enkelt. Sen ska jag inte sticka under stol med att hockey-VM hade mycket med beslutet att göra också. Men nu när det har avslutats, på bästa sätt må jag tillägga, undrar nog en del av er hur jag får dagarna att gå. Jag är ju inget om inte tillmötesgående, och således kommer här min topp-tre lista på saker jag har för mig nuförtiden (sorterade i proportion till hur mycket av min tid de upptar):

 1. Underhåller mitt sockerberoende. ELLER FÖRSÖKER I ALLAFALL!?! Okej, alla som inte håller med mig om att det här är upprörande räck upp en hand nu så jag kan förevigt skriva upp er på min lista över dödsfiender. Danmark har tagit bort sin sockerskatt men ÄNDOCK, kära läsare, ÄNDOCK, är priset på godis hutlöst högt, för att inte nämna att utbudet är snålt tilltaget! För att illustrera med ett exempel – föreställ er det som ligger närmast varje svensk i hjärtat, alltså en Marabou chokladkaka. I Sverige kostar en genomsnittlig sådan på 200 gram 20 riksdaler, medan här i Danmark kostar motsvarande på 150 gram närmare 30 svenska! Det är ju diskriminerande! Och inte alls verksamt om tanken var att få en hälsosammare befolkning eftersom de kompenserat genom att låta öl kosta en spottstyver. Och det är ju inte alls lika gott! Godis har ju till och med god i namnet om ni ens behöver mer bevis för min tes. Nej, ack och ve, denna olycka jag finner mig själv i. Lite tur hade jag i alla fall när jag upptäckte att ett bageri i området serverade limited edition strawberry cheesecake CRUFFINS en tisdag mitt i veckan som också var min födelsedag! Så det vägde nästan upp all ondska jag har utsatts för sen jag kom hit.
 2. Försöker förstå mig på det danska betygsystemet. Här kommer ett helt hypotetiskt scenario som ej är baserat på verkliga händelser. Alla liknelser till döda och levande personer är en ren tillfällighet. Säg mig om det här ger mening: En sju-stegs betygsskala från -3 till 12, men med åtta olika betyg i ojämna intervaller där man endast kan få betygen -3, -2, 0, 2, 4, 7, 10, 12. -3 är om man blankar, -2 är om man failar, 12 är inte möjligt att få och 7 anses vara ett bra betyg? Alltså jag kan knappt bärga mig att säga detta nu för här kommer århundradets plot twist som ingen väntade sig: DET VAR INGET HYPOTETISKT SCENARIO DET ÄR DET RIKTIGA DANSKA BETYGSSYSTEMET!? Bazinga. Helt ärligt jag fattar igenting och om någon frågar säger jag bara ”Mycket snö men ingen ficklampa!” och låtsas leta efter någonting i min väska.
 3. Drömmer om vad jag ska baka när jag har ett rimligt kök igen. Jag bor jättebra, allt är frid och fröjd etc etc osv osv inga ficklampsmordbrandssmuggeltjyvare så långt ögat kan nå men mitt kök saknar faktiskt en del essentiella detaljer som är nödvändiga vid tårtbak, till exempel bänkutrymme och ugn och sånt där. Till gengäld så tillbringar jag mycket tid vid att tänka på vad för bakverk jag vill göra när jag väl har tillgång till ovannämnda prylar. Just nu tänker jag mycket på Frozen Tiramisu on a Stick, citron- och vallmoglass och munkar med rabarberfyllning, men andra förslag mottages gärna! Sist jag var med ugn tillverkade jag nedanstående skapelse, inspirerad av en tråkig och dötrist och långtråkig och alldeles underbar (nej, inte det där sista!) Daimrulltårta som min broder envisas att beställa av min moder varenda födelsedag. Så jag bestämde mig för att göra en rolig och god version av den. Och inte för att klappa mig själv på ryggen men jag lyckades faktiskt 100% med det så det var ju alldeles förträffligt.

 

Chokladrulltårta
3 ägg
180 g socker
100 g vetemjöl
20 g kakao
2 tsk bakpulver
½ dl kaffegrädde el. mjölk

Daimfyllning
200 g philadelphiaost
200 g vit choklad
1 paket daimpluppar

Saltkaramellmousse
125 g socker
0,75 dl vatten
200 g vispgrädde
65 g smör
1 tsk salt
180 g mjölkchoklad
375 g vispgrädde

Rulltårta:

 1. Värm ugnen till 250oC. Förbered ett sockrat bakplåtspapper att stjälpa upp kakan på efter gräddning.
 2. Vispa ägg och socker pösigt. Blanda mjöl, kakao och bakpulver och vänd ned i smeten. Tillsätt vätskan.
 3. Bred ut smeten jämnt på ett bakplåtspapper på en plåt.
 4. Grädda mitt i ugnen ca 5 minuter.
 5. Stjälp upp kakan på det förberedda bakplåtspappret. Dra bort pappret som kakan gräddats på (pensla pappret med kallt vatten om det inte vill lossna).

Daimfyllning:

 1. Smält chokladen försiktigt och låt svalna en aning.
 2. Mosa philadelphiaost i en skål och tillsätt den smälta chokladen. Blanda till en jämn fyllning. Fyllningen stelnar ganska snabbt – det förenklar att göra den direkt när den ska användas.
 3. Bred ut fyllningen på rulltårtan och sprinkla över daimpluppar.
 4. Rulla ihop kakan och lägg den med skarven ned medan den svalnar.
 5. Klä insidan av en bunke med plastfolie. Skär rulltårtan i tunna skivor och klä insidan av bunken med skivorna. (Läs detta inlägg för ytterligare instruktioner och bilder på hur man monterar tårtan.) Låt bunken med rulltårtan stå i kylskåp medan moussen görs.

Saltkaramellmousse:

 1. Blanda socker och vatten i en kastrull och koka utan omrörning till en gyllenbrun karamell. Pensla ned insidan av kastrullen med vatten för att undvika att sockerkristaller bildas.
 2. Häll i första mängden grädde (200 g) lite i taget under omrörning  men var försiktig – det kommer bubbla ordentligt!
 3. Tillsätt smör och salt och låt koka upp.
 4. Hacka chokladen och lägg i en skål. Häll karamellen över chokladen och rör om till en slät tryffel. Låt svalna.
 5. Vispa den andra mängden grädde (375 g) löst och vänd ned i tryffeln.

Montering:

 1. Häll moussen i bunken klädd med rulltårtan och låt stelna i kylskåp. (Återigen – se tidigare inlägg för ytterligare instruktioner.)
 2. När moussen är helt fast, vänd bunken upp och ned på ett tårtfat och lyft försiktigt bort bunken och ta loss plastfolien.
 3. Om du har brist på inspiration till dekor till denna tårta, liksom jag hade, fuska genom att köpa en GULDKRONA och placera på toppen. Putting the R in the Royale så att säga. #thuglife

Standard

Skriv nåt kul!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s