Ta-daaah! Här kommer ett supersmaskigt recept på

Nutella Brioche Star

VARNING FÖR BANBRYTANDE HANDLING!!!

Jag är ju känd för många saker, till exempel de episka beer pong turneringarna jag anordnar, att jag är extremt diskret i känsliga situationer och aldrig viskar eller pratar för högt, att jag framträdde med ett fantastiskt framförande av en aria under introveckan på gymnasiet, och att jag aldrig sinkat en själ med mitt snabba och effektiva utförande i livet. Men framförallt är jag kanske känd för min oefterhärmliga förmåga att göra en kort historia lång (case in point). Ska man bara säga något lite snabbt tycker jag om att strössla ett par dussin eller så extra ord omkring mig för lite bonus-kryddning.

Dock har jag insett att i detta samhälle där genomsnittsmedborgarens koncentrationsförmåga endast varar 8 sekunder försvinner mycket av mitt svamlande i mängden. Detta är ju jättesynd! Mest för er som inte får njuta av mina upplysta visdomar jag sprider omkring mig. Därför har jag nu kommit på något helt fantastiskt revolutionerande – nämligen att dela upp detta receptinlägg i TVÅ inlägg! Dubbelt så kul! Detta inlägg är det torra sakliga inlägget där jag enbart delar med mig av receptet på den fantastiska Nutellabrödstjärnan jag gjorde häromsistens, och det andra inlägget innehåller allt svammel som normalt skulle gjort detta inlägg till en episk bokserie i tre volymer. Så för att för omväxlighetens skull göra en lång historia kort hittar ni här nedan receptet, och är ni en av de som älskar att klicka på länkar och skratta åt saker kan ni istället klicka här.

Ingredienser
1,7 dl varm mjölk
2 tsk torrjäst
7
– 9 dl vetemjöl
0,75 dl socker
en nypa salt
2 msk smält smör
2 ägg, separerade
Nutella

Gör såhär:

Blanda varm mjölk, jäst, 7 dl mjöl, socker, salt, smält smör och äggulor i en bunke. Knåda cirka 10 minuter till en slät och smidig deg. Tillsätt mer mjöl under knådningen om nödvändigt, och kolla om degen är redo genom att trycka ned ett finger i den – degen ska studsa tillbaka. Forma degen till en boll och lägg den med eventualla skarvar nedåt i en bunke som smörjts med vegetabilisk olja [1]. Täck bunken med en fuktig bakduk och låt degen jäsa tills den dubblat i storlek, cirka 2 – 2,5 timmar [2].

Tryck försiktigt ut stora luftbubblor i degen med handen och placera sedan degen på mjölat bakbord för att arbeta ut alla mindre luftbubblor med fingrarna. Rulla degen till en rulltårta och skär i fyra lika stora delar. Kavla ut en del till en cirkel-liknande form som är tillräckligt stor för att senare kunna skäras till en cirkel cirka 25 cm i diameter. En tallrik i rätt storlek kan användas för att mäta så att degen är tillräckligt stor, men på denna tidspunkt spelar inte formen av degen någon större roll – bara den räcker till att senare kunna skära ut en 25 cm cirkel. Placera den utkavlade degplattan på ett bakplåtspapper och bred ut Nutella på den [3]. Upprepa genom att kavla ut resterande delar av degen och placera dem ovan på plattan på bakplåtspappret varvat med Nutella. Avsluta med en degplatta som det ej breds någon Nutella på. Skär degen varvat med Nutella till en cirkel, cirka 25 cm i diameter – det blir enkelt en fin form om en tallrik i rätt storlekt placeras på degen och används till att guida kniven [4]. Släng inte de avskurna kanterna – de kan formas till en fläta och gräddas till en liten briochebulle!

Placera ett glas mitt på degen [5]. Skär snitt från glaset till kanten av degen. Snitt skärs kl 12, 3, 6 och 9. Dela sedan alla fyra delar i hälften. Repetera och dela slutligen alla åtta delar i hälften. Degen bör nu vara delad i 16 kilar som utgår från glaset i mitten [6].

Ta tag i två kilar som är bredvid varandra och snurra dem runt sig själva i motsatt riktning 2,5 varv [7]. Tryck ihop kanterna på de två kilarna med varandra ordentligt [8].

Lyft bort glaset från degen när alla kilar har snurrats och tryckts ihop två och två [9]. Placera den stjärnformade degen under en fuktig bakduk och låt jäsa cirka 30 minuter. Värm under tiden ugnen till 175oC.

Avlägsna bakduken och tryck till varje stjärnspets så att kilarna håller ihop under gräddningen. Pensla degen med äggvitor och grädda mitt i ugnen 15-20 minuter till ett gyllenbrunt bröd [10]. Låt svalna innan servering.

Receptet är anpassat från detta recept.

Standard

Skriv nåt kul!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s