Den fina historien om hur jag gjorde

En brödstjärna med Nutella i

Håll er i hatten och förbered er på att bli hänförda, för här kommer en kavalkad av skickligt konstnärliga bilder!

De mer uppmärksamma av mina läsare har måhända observerat att bröd-till-tårt kvoten hos E. Olsson normalt är väldigt låg. Detta beror främst på två anledningar:

  1. Det är inte socialt accepterat att ösa på med kuckelimuckmedicin i bröd. Bu för det! Mer socker åt folket!
  2. Det är så förbaskat tråkigt att knåda deg. Allvarligt. Blir upprörd bara jag tänker på det. Till och med om man använder maskin måste man ju likförbannat slänga upp den där degklumpen på bordet efter ett tag och börja kladda och klibba. Och jag som hatar att bli kliddig och klabbig! Nä, tacka vet jag en hederlig gammal tårta. Det värsta som hänt mig när jag bakat tårta var att jag tappade lite marängsmörkräm på benet och råkade smeta ut det istället för att torka upp det, men det var jättebra för jag kan inte komma ihåg en tid då mitt högerben varit mer återfuktat. Ja, och så den gången då jag råkade bränna av mig ett nagelband när jag höll på att göra sockerskulpturer förstås, men vad ska man ha nagelband till ändå? Det var nog bra att jag brände bort den, onödiga skithög.

Jaha, bröd ja. Ibland får jag dock för mig att det kanske inte är så illa trots allt, speciellt om man öser på med en massa Nutella, och så bakar jag en brödkant eller två. Detta recept är bra för man är fri att använda precis så mycket Nutella man vill utan att någon börjar tjata om fetma och diabetes och tradiga sammhällsproblem yada yada! Förutom ens samvete då:

”Jag undrar om det här verkligen är en så god idé.”

”Klart det är en god idé. Nutella är ju jättegott.”

Fast jag menade god som i motsats till dålig. Vilket om man har dåligt omdöme kan verka leda till något gott, men om man har gott omdöme slutar det alltid med att man får ont.”

”Du borde veta att allt ont är av godo. Hela familjens påskägg var ju jättegoda fastän man ligger och vrider och vänder sig av magknip efter att ha slukat i sig allas själv! Var nu så god och lämna mig ifred, min gode man, jag måste fokusera på min Nutella.”

Dock måste jag varna för att kladdigheten ökar exponentiellt med mängden Nutella, men det kan det vara värt beroende på hur högt man rankar Nutella i sin behovspyramid. Som ett exempel har jag inkluderat min personliga behovspyramid för att illustrera.

Nåja. Det skulle kunna vara ringrostighet som fick mig att tänka ”O, vilken bra idé att börja denna steg-för-steg beskrivning med att visa hur det ser ut när deg jäser! Det känner ju säkerligen inte mina läsare till!” Jag har trots allt inte gjort det här sedan 27 maj 2015. Så här har ni, håll till godo:

JAG VET! DEGEN BLEV STÖRRE!!! Och nu när ni vet vad som händer när man jäser deg gissar jag på att ni mer än allt annat vill bevittna detta otroliga fenomen live, och er instinktiva reaktion när ni själva ska baka bröd nästa gång således antagligen är:

”Lilla degklump, jag ska vaka över dig som en hyena vakar över ett människobarn!”

Men det behövs alltså inte. Degen jäser oavsett så du kan lika gärna göra något vettigt med dig själv de nästkommande 2,5 timmarna, till exempel dega i soffan eller sitta och jäsa i solen.

För att tillverka en stjärna av degen delar man upp den i X antal lika stora delar och kavlar ut alla till jämnstora cirkel-liknande former som placeras ovanpå varandra varvat med Nutella. Min mästerliga plan var att använda Nutellen – typ som Nutella fast lite mer awesome eftersom jag gjort den själv. Dock var jag lite för listig för mitt eget bästa då jag förvarade min Nutellen i kylskåpet för att förlänga hållbarhetstiden, och Nutellen således var hård som en tegelsten när jag skulle använda den. Så ja… Jag fick vända mig till Nutella i slutänden ändå. Och om man liksom jag precis hade tappat bort sin passare när man skulle göra sitt stjärnbröd kan man fuska och använda en tallrik för att skära ut en cirkelform när man lagt på sista lagret, då är det inte så noga med formen när man kavlar.

”Wow! Vilken fenomenalt rund deghög du har gjort!”

”Jo, jag tackar, jag har slipat på passartekniken min.”

Du misstänkte ingenting, eller hur? Tallriksknepet fungerar perfekt!

Sen börjar man skära små snitt i deghögen som ska vridas runt och tryckas ihop två och två för att utgöra stjärnans spetsar, och det är i det här steget det exponentialla förhållandet mellan Nutella och kladdighet kommer att märkas.

När alla spetsar är ihoptryckta bör brödet se ut som en stjärna, och om vissa av er nu känner er lurade för att det mer liknar en blomma och skriker åt mig genom datorn:

”Du kommer få äta upp dina lögner och sätta dem i halsen, din lögnhals!”

så vill jag säga att:

  1. Jag kan inte höra er
  2. Det gör jag så gärna. Inte det där med att sätta i halsen, men det där med att äta upp min Nutellastjärna som jag ljög om eftersom det egentligen var en blomma, för den är jättegod.

Efter gräddning kan man uppleva lite förlossningsdepression för det som hade verkat så lovande förut kom nu ut och såg ut som en lite missformad klump. Men då ska man istället fokusera på en annan extrabonus som tallriksknepet har förlänat en, nämligen att man med den avskurna degkanten kan skapa en egen liten mindre extrabulle som såklart är extra mycket kalasgod!

 

Men allra sist, för er som undrar över de mystiska siffrorna högst upp på mina fenomenala steg-för-steg bilder var  tanken att jag skulle dela med mig av recept på denna skapelse och referera till bilderna således. Men innan jag gör detta var jag bara tvungen att svamla av mig lite. Nu när jag är klar med det känner jag mig redo att skriva ett snustorrt inlägg med bara massa fakta och såna där korrektligheter, så det har ni ju att se fram emot.

 

Standard

En reaktion på ”En brödstjärna med Nutella i

  1. Ping: Nutella Brioche Star | Ellens Bakverk

Skriv nåt kul!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s