Ta-daaah! Här kommer ett supersmaskigt recept på

Luciatårta

Så … goda nyheter till er som har för vana att fira jul i februari: här kommer ett kalastrevligt recept på min jultårta! För er som inte kan finna tillräcklig fantasi i era kalla stelfrusna hjärtan för att fira lite jul när ni har lust så har jag inte mycket andra råd att bjuda utom att vänta till den 24 december. Och fram till dess kan ni fortsätta med alla trista vanliga saker som ni trista vanliga människor gör. Nu, innan vi går vidare till detaljerna i dagens tårta har jag lite proklamerande att göra så tyst, tack.

Juletiden är en av mina favorittider på året, näst våffeldagen. I och med att jag tar utbildning på högsta allvar (det är ju inte för inte man har pluggat i nitton år) låter jag aldrig en chans att sprida lite kunskap gå förbi outnyttjad, så tillåt mig att inleda den här historien med en läxa. Våffeldagen var alltså den dag då Jesus erkände att det var hans och lärjungarnas fel att dinosaurierna dog ut. Han tog sig för pannan, slet sig i håret och hytte med näven upp mot himlen medan han skrek ”Det var vårt fel! VÅRT FEL!” Under århundradena av återberättande har ”vårt fel” förvrängts till våffel, ja ungefär sisådär som det kan bli när man leker viskleken som man ju ofta gör ni vet osv osv, så ipso facto således ergo har det blivit till våffeldagen. Jag håller med, ingen högtid är riktigt densamma utan lite fakta om dess ursprung. Eller om det där var fake news. Svårt att hålla koll i dessa dagar.

Men tillbaka till framtiden. Fastän juletiden har många positiva biverkningar, som till exempel att man får äta hur mycket chokolad som helst (vilket för övrigt ofta kommer väl till pass när man tror att vintern är slut när nyår har passerat men det sedan blir snöstorm och kallare än i en isbjörns r… jag menar … ögon… hål i två månader och man behöver varenda gram fett på kroppen för att hålla sin kroppstemperatur över fryspunkten), så finns det en risk att man är så fokuserad på chokoladen att man försummar sitt dagliga intag av tallriksmodellens fyra andra delar, nämligen bönor, bacon, whiskey och ister. Men frukta icke, enfaldiga fans, som alltid har jag, E. Olsson, er orädde ledare, tramsmakandets försvarare och riddare av all svamlighet, en lösning på problemet!

Först måste ni värva någon släkting som är på besök som ni egentligen tycker är gränslöst läbbig och luktar konstigt men som mamma har sagt till er att vara artig mot ändå. Till exempel er bryllings brorsons svärsvågers gammelfaster. Men bara ingift. Denna gränslöst läbbiga tant, hon heter med största sannolikhet Agda, kommer vara så överlycklig att du vill umgås att hon lätt och smidigt kan luras in i att övervaka din diet så att du får i dig hela tallriksmodellen. Men vad skulle hända om du fuskade lite och ersatte till exempel bönor, bacon, whiskey och tja, varför inte ister också, med chokolad och Agda ertappade dig? Då finns inget att förlora, din tanklösa drönare, du får helt enkelt övertala henne att chokolad är ett godtagbart substitut som innehåller näringskedjans alla transfetter och EAN-koder osv osv (hon kommer inte förstå skillnaden ändå så du kan lika gärna dra till med lite vad som helst) och att det inte alls var du som hade gömt hennes pipa när hon skulle se på Bingolotto.

”Jo, gammelfaster Agda, jag får i mig alla viktiga näringsämnen genom att bara äta chokolad, jag är övertygad!”

”Men även den starkaste övertygelse kan börja rosta!”

”Chokolad är en rostfri metall!”

”Men metaller kan man smälta med en glödhet revansch!”

”Du menar hämnd, och den ska serveras kall!”

”Men man kan ju värma på den, i vedergällningens mikro!”

”Garantin på din mikro är på väg att gå ut!”

”Jag har förlängt trygghetsgarantin!”

”Men garantin upphävs vid felaktigt handhavande av produkten!”

”AAAARGGHHHHH DET ÄR DU SOM HAR GÖMT MIN PIPA, JAG VET DET!!! JAG TÖRSTAR EFTER BLOD!!!! Och också glögg.”

Så vid det här laget kommer gammelfaster Agda med största sannolikhet att bjuda ut dig på en glögg som plåster på såren för att hon försökte få dig att tro att man inte får äta hur mycket chokolad som man själv vill. O, förresten, nu vet jag inte om den passar särskilt bra till glögg i och med att jag inte har provat, men får jag gissa så gör den det med tanke på att det är jag som gjort receptet, så skulle ni bli lite hungriga och vilja ha någonting annat än chokolad så skulle ni ju kunna göra den här jultårtan som jag hittat på.

”Va?” tänker ni nu ”Var det det här som allt detta svamlande skulle komma fram till?” Och ja. Ja, det var det. Jag visste det inte när jag satte mig ned framför min robot som snart kommer ta över världen och först började skriva, men det var hit allt ledde och här vi hamnade. Irriterande, kanske ni tänker. Pff, som att det skulle finnas en gräns mellan irriterande och underhållande – det är en myt!

Tillåt mig slutligen att kommentera smakkombinationen i denna tårta. Mandel, saffran, lingon och eventuellt apelsinchoklad må låta som en smått utomjordisk mixtatur av smaker, men ni får bara lita på mig vad gäller detta – de kompletterade varandra otroligt bra och detta visade sig bli en av de allra bästa tårtor jag gjort! Jag vet, jag vet, fåglarna kvittrar, nordanvinden byts ut mot västanvinden och den svenska vinterhimlen börjar äntligen ljusna, men tro mig, det är helt värt att trotsa den svenska vackert-väder-penalismen och lägga en dag på att stanna inne och baka denna tårta!

Lingonpannacotta
3 gelatinblad
1 vaniljstång
300 g vispgrädde
150 g strösocker
200 g lingonjuice

Marshmallowfondant
300 g vita minimarshmallows
1 msk solrosolja
2 msk vatten
600-800 g florsocker

Saffranskola (originalrecept av Sabina Sweet And Simple)
2 dl vispgrädde
1 dl strösocker
1/2 dl ljus sirap
1 paket saffran
1 tsk vaniljsocker
3 msk smör

Mandelbottnar
210 g vetemjöl
1 1/2 tsk bakpulver
1/4 tsk bikarbonat
1/4 tsk salt
200 g mandelmassa
120 g smör
210 g strösocker
2 ägg
1 tsk vaniljextrakt
130 g gräddfil

Dekor
Ev. lite överbliven marängsmörkräm eller ganache att jämna ut tårtan med
Lucialjus
Rött band
Grön färgpasta

Lingonpannacotta:

 1. Placera gelatinbladen i en skål med kallt vatten.
 2. Dela vaniljstången och skrapa ur fröna. Lägg frön och stång i en kastrull tillsammans med grädde, socker och juice. Koka upp under omrörning.
 3. Tag av gräddblandningen från värmen. Krama ur gelatinbladen och tillsätt gräddblandningen. Rör om tills gelatinet har smält.
 4. Sila ner pannacottan i en bakplåtspappersklädd form, 15 cm i diameter.
 5. Låt svalna och ställ sedan in i frysen tills tårtan ska färdigställas.

Marshmallowfondant:

 1. Smält marshmallows, vatten och olja i en skål i mikron. Ställ in skålen i en minut på högsta effekt och ta sedan ut och rör om. Ställ sedan in skålen 10 sekunder i taget och rör om mellan omgångarna. Detta görs för att marshamllowsen inte ska brännas vid. Fortsätt tills marshmallowsmeten är helt slät.
 2. Tillsätt florsocker peu en peu. Till en början kan du blanda om med en slickepott, och när smeten blir för trög får du hugga i med händerna! Eftersträva en tuggummikonsistens. Tänk på att smeten blir fastare när den fått vila. Låt vila ett tag innan användning (gärna över natten). Mer florsocker kan tillsättas om nödvändigt vid utkavlingen – det är bättre att tillsätta för lite florsocker initialt än för mycket!

Saffranskola

 1. Blanda grädde, socker, sirap och saffran i en kastrull.
 2. Koka upp och låt koka i 10-15 minuter.
 3. Låt svalna lite och rör i smör och vaniljsocker.
 4. Häll kolan i en bakplåtspappersklädd form, 15 cm i diameter.
 5. Låt svalna helt i formen innan användning.

Mandelbottnar

 1. Värm ugnen till 175oC. Smörj och mjöla en bakform, 20-24 cm i diameter.
 2. Blanda mjöl, bakpulver, bikarbonat och salt i en skål och ställ åt sidan.
 3. Vispa smör och mandelmassa mjukt i en skål.
 4. Tillsätt socker och vispa ljust och fluffigt.
 5. Vispa på låg hastighet och tillsätt vaniljextrakt och ett ägg i taget. Skrapa ned kanterna med en slickepott mellan varven.
 6. Vispa på låg hastighet och sikta ned hälften av de torra ingredienserna. Tillsätt gräddfilen och därefter resten av de torra ingredienserna.
 7. Häll smeten i de bakformen. Grädda mitt i ugnen ca 40 minuter tills botten är gyllene.
 8. Låt svalna 10 minuter i formen och låt sedan svalna helt på galler.

Sätt ihop tårtan

 1. Dela mandelbotten i två och placera ena botten på ett tårtfat.
 2. Placera lingonpannacottan ovanpå mandelbotten.
 3. Placera saffranskolan ovanpå pannacottan och placera den andra mandelbotten överst.
 4. Om nödvändigt – spackla tårtan med lite överbliven marängsmörkräm eller ganache för att jämna ut och täcka eventuella ihåligheter. Jag använde mig av denna marängsmörkräm, men bytte ut mjölkchokladen mot apelsinkrokantchoklad. Ytterligare en underlig smakkombination att lägga till denna tårta men a) är det fest så är det fest och b) det fungerade otroligt bra!
 5. Kavla ut marshmallowfondanten så att den är ett par-tre millimeter tjock och räcker till att täcka tårtan. Täck tårtan med marshmallowfondanten.
 6. Färga överbliven fondant grön. Använd en del av den gröna fondanten till att form en rulle som läggs längs med kanten ovanpå tårtan. Forma små blad av resterande fondant och placera ovanpå rullen som en luciakrona. Rullen används för att skapa volym i kransen utan att behöva forma miljontals extra blad!
 7. Placera ut ljus med önskade mellanrum i kransen och stick in röda band i små mellanrum för att göra färdigt luciakronan.
 8. Och där knyter vi ihop säcken och låter tomtefar ta över, för vi är klara! God februari! Eh, jag menar, jul. God jul.

Standard

En reaktion på ”Luciatårta

 1. Ping: En jultårtskavalkad! | Ellens Bakverk

Skriv nåt kul!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s