Ta-daaah! Här kommer ett supersmaskigt recept på

Daimtårta

Kära läsare,

Kritik som jag ofta får, fullkomligt obefogat naturligtvis, är att jag skulle vara kall, hård, opersonlig och hjärtlös. Detta har ingenting att göra med att jag undviker att le då det inbjuder folk att dela med sig av sina tråkiga liv. O, nej, det är en medfödd åkomma; jag glömmer helt enkelt att lyssna när folk pratar för att jag är upptagen med att tänka på choklad. För att motverka detta hemska förtal (och inte alls för att tänka ännu mer på choklad) tänkte jag dela med mig av en högst personlig anekdot om mig själv. Inte nog med att den är högst personlig, det kan vara min djupaste mörkaste hemlighet någonsin, inte för att låta värsta dramatisk eller så.

Okej, håll fast er i era hängslen nu för här kommer den …

 

 

… förlåt, vad pratade vi om? Jag tänkte på choklad.

 

Just det, min superhemliga hemlighet som kan vara den hemligaste av alla hemligheter. Med tanke på den produktion som pågår här hemma i köket skulle man kunna tro att jag är en riktig hippie vad gäller efterrätter och endast äter närproducerat. Men när sötsuget kickar in så finns det en sak jag cravear över allt annat, och det är massproducerade nedfrysta färdigförpackade Almondy Daimtårtor. Nu ansöker jag högaktningsfullt om att vi tar en paus här, jag måste nämligen gå och hämta ett par simpuffar för jag snart drunknar jag i allt dregel.

Häromsistens tog jag i alla fall tag i saken och gjorde min egen variant på Almondys Daimtårta. Den blev utomordentlig, oöverträfflig etc. etc. osv. så här kommer receptet:

Mandelbottnar
210 g vetemjöl
1 1/2 tsk bakpulver
1/4 tsk bikarbonat
1/4 tsk salt
200 g mandelmassa
120 g smör
210 g strösocker
2 ägg
1 tsk vaniljextrakt
130 g gräddfil

Mjölkchokladmarängsmörkräm
100 g mjölkchoklad
3 äggvitor
210 g strösocker
340 g osaltat smör
1/2 tsk vaniljextrakt

Vit choklad cream cheese fyllning
200 g philadelphiaost
200 g vit choklad

Dekor
400 g vit choklad
25 g mörk choklad
Daimpluppar

Mandelbottnar

 1. Värm ugnen till 175oC. Smörj och mjöla två bakformar, 15 cm i diameter.
 2. Blanda mjöl, bakpulver, bikarbonat och salt i en skål och ställ åt sidan.
 3. Vispa smör och mandelmassa mjukt i en skål.
 4. Tillsätt socker och vispa ljust och fluffigt.
 5. Vispa på låg hastighet och tillsätt vaniljextrakt och ett ägg i taget. Skrapa ned kanterna med en slickepott mellan varven.
 6. Vispa på låg hastighet och sikta ned hälften av de torra ingredienserna. Tillsätt gräddfilen och därefter resten av de torra ingredienserna.
 7. Fördela smeten i de två bakformarna. Grädda mitt i ugnen ca 40 minuter tills bottnarna är gyllene.
 8. Låt svalna 10 minuter i formarna och låt sedan svalna helt på galler.

Mjölkchokladmarängsmörkräm

 1. Smält mjölkchoklad i mikro och ställ åt sidan för att svalna.
 2. Blanda äggvitor och socker i en värmetålig skål. Värm försiktigt över vattenbad till 64oC under omrörning.
 3. Häll den varma äggviteblandningen i en annan skål och vispa på hög hastighet till en kall maräng, ca 10 minuter.
 4. Vispa ned smöret i kuber på låg hastighet. Vispa på hög hastighet till en jämn och len smörkräm när allt smör är tillsatt.
 5. Tillsätt vaniljextrakt och den avsvalnade mjölkchokladen och vispa till en jämn smörkräm.

Vit choklad cream cheese fyllning

 1. Smält chokladen försiktigt och låt svalna en aning.
 2. Mosa philadelphiaost i en skål och tillsätt den smälta chokladen. Blanda till en jämn fyllning. Fyllningen stelnar ganska snabbt – det förenklar att göra den direkt när den ska användas.

Dekor

 1. Finhacka den mörka chokladen.
 2. Temperera 200 g av den vita chokladen. Värm den i en skål i mikro till 45oC, sprid ut 2/3 av den smälta chokladen på marmorskiva/diskbänk och kyl den till 26oC, och återför den kylnade chokladen till skålen och blanda om. Chokladen bör nu ha en temperatur på 28oC. Att temperera chokladen ger den en del egenskaper andra än när man endast smälter den, exempelvis att den inte smälter i rumstemperatur, vilket är fördelaktigt när man ska göra chokladdekorationer.
 3. Fyll en del av den tempererade chokladen i halvklotsformar i silikon tillsammans med den finhackade mörka chokladen för att skapa små stracciatellaklot. När chokladen stelnat helt kan kloten försiktigt tas ur formarna.
 4. Sprid ut en del av den tempererade chokladen på bakplåtspapper, och lägg bakplåtspappret över cylinderformade objekt i olika storlekar, exempelvis kavlar, flaskor etc. När chokladen stelnat kan den försiktigt lossas från bakplåtspappret, och du har då skapat ett vågigt chokladsegel.

Sätt ihop tårtan

 1. Dela bottnarna i två så att det blir fyra bottnar. Lägg en av dem på ett tårtfat.
 2. Bred ut ett lager cream cheese fyllning, strö daimpluppar över fyllningen och lägg på en till botten.
 3. Bred ut ett lager mjölkchokladmarängsmörkräm.
 4. Lägg på en till botten och bred ut ett lager cream cheese fyllning. Strö daimpluppar över fyllningen och lägg på den sista botten.
 5. Täck hela tårtan i mjölkchokladmarängsmörkräm och ställ in i kylen en stund.
 6. Smält 200 g vit choklad och låt den svalna en aning. Bred ut den över toppen av tårtan och låt den droppa ner över kanterna.
 7. Placera försiktigt ut chokladdekorationerna på tårtan. De bör vara mer tåliga när chokladen är tempererad, men behandla dekorationerna varsamt ändå så att de inte går sönder.
 8. Eftersom att Beach 2017 nästan är här och det är nästintill försent att fixa bikiniformen vid det här laget har jag ett kalaslurigt knep: ät upp hela tårtan själv! Då kan man lura alla att ens vinterbleka och gällivarehängiskt knubbiga kropp var ett medvetet val. Ja, ja, sluta smöra, jag blir alldeles kladdig, ni kan tacka mig vid nåt annat tillfälle. Nu måste jag gå och äta tårta så att jag kan visa mig på playan i sommar.
Standard

3 reaktioner på ”Daimtårta

 1. Ping: Luciatårta | Ellens Bakverk

Skriv nåt kul!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s