Ta-daaah! Här kommer ett supersmaskigt recept på

Dumledrömtårta

”Knack, knack.”

”Vem är det?”

”Det är polisen.”

Vad vill ni?”

”Vi vill bara prata.”

”Hur många är ni?”

”Två.”

”Prata med varandra då.”

Åh, jag skrattar så jag gråter! Det var en fantastiskt rolig historia. Och mästerligt berättad dessutom. För er läsare som fortfarande befinner er i ovisshet: Nej, det var ingen polis som knackade på, det var ett SKÄMT! Aah, ni är så naiva! Ni lever i en fantasivärld! Det finns ingen påskhare, ingen jultomte, och ingen drottning i England! Suck, jag är så trött på er enfaldiga fans. Visst, det tycktes mig ett tag som att det fanns en viss charm och underhållning i att vinna över er tanklösa drönare, men när man är ett otroligt stiligt brottsgeni och härskare över all skurkaktighet som jag så behöver man någonting mer utmanade än så. Hallå! Spar lite på krutet där, kaxnäbb. Inga protester nu, jag för en livlig existentiell debatt med mig själv. Tig! Jag är inte någon rolig sjunde klassens bloggare utan ert överhuvud och mästare!
BUGA ER FÖR ER ONDA HÄRSKARE!!

Okej, jag erkänner. Ni hade rätt och jag hade … mindre rätt, det där var aningens hårt. Det är inte lätt att säga det här, men osteoporos. Man får liksom glida på vokalerna, OstEOpOrOs. Jag tackar er hursomhelst med enorm tacksamhet för att ni påpekade att mitt storhetsvansinne överkom mig där för ett ögonblick. Som plåster på såren skulle jag vilja dela med mig av det här ofattbart goda receptet. Vadå för recept, sa ni? Ofattbart gott, det är liksom utan fattning!

img_4007

Dumlefluff
180 g Dumle
3 dl vispgrädde

Dumlekladdkaka
200 g smör
240 g Dumle
4 ägg
420 g strösocker
180 g mjöl
50 g kakao
2 tsk vaniljsocker
1 tsk salt

Kola
200 g strösocker
0,6 dl vatten
1,8 dl vispgrädde
1 msk smör
2 tsk vaniljextrakt
1/3 tsk havssalt

Karamelldekor
100 g strösocker
50 g glykossirap
40 g vatten

Chokladfrosting
100 g choklad, 70% kakao
125 g möljchoklad
1,3 dl vispgrädde
1 msk glykossirap
175 g rumsvarmt smör

Chokladinslag
400 g vit choklad
Bubbelplast
Ätbart guldglitter

Dumlefluff

 1. Skär Dumlen i småbitar och lägg i en tjockbottnad kastrull tillsammans med grädden.
 2. Värm försiktigt på låg värme och rör om med jämna mellanrum tills Dumlen är helt smält. Se till så att det inte kokar – då blir det svårt att vispa grädden fluffigt. Låt svalna helt och låt stå i kylskåp över natten.
 3. Vispa till en fluffig kräm och förvara i kylskåp tills användning.

Dumlekladdkaka

 1. Sätt på ugnen på 175°C. Smörj och mjöla fyra formar, 15 cm i diameter.
 2. Smält smöret och Dumlen i en kastrull och låt svalna.
 3. Vispa ägg och socker fluffigt. Blanda mjöl, kakao, vaniljsocker och salt i en skål och sikta ned i äggfluffet lite i taget. Vispa till en jämn smet.
 4. Tillsätt smörblandningen och vispa till en jämn smet. Fördela jämnt i formarna och grädda mitt i ugnen, ca 40 min.
 5. Låt svalna helt i formen.

Kola

 1. Blanda socker och vatten i en kastrull och koka, utan att röra om, på medelhög värme tills karamellen nått en gyllenbrun färg. Pensla ned insidan av kastrullen med jämna mellanrum så att det inte bildas sockerkristaller.
 2. Tag bort kastrullen från värmen när karamellen nått önskad färg och vispa snabbt ned grädde och smör. Var försiktig då karamellen kommer bubbla till rejält när grädden tillsätts.
 3. Placera kastrullen över medelhög värme och koka, utan att röra om, till 116-118°C.
 4. Häll över kolan i en skål och tillsätt vaniljextrakt och havssalt. Rör om till en jämn karamell. Låt svalna och förvara svalt tills användning.

Karamelldekor

 1. Blanda alla ingredienser i en kastrull och koka, utan att röra om, till 155°C under ständig nedvätning av kastrullens insida med hjälp av en pensel. Är karamellen inte gyllenbrun vid 155°C – låt karamellen fortsätta koka tills den nått önskad färg!
 2. Doppa kastrullen i kallt vatten när karamellen nått rätt temperatur, och häll ut i trevliga former på bakplåtspapper. Låt stelna och svalna helt innan användning. Vill du ha mörkare karamelldekorationer kan du koka den lite längre. Du kan även färga den med karamellfärg efter att du doppat kastrullen i vatten om du vill ha någon annan skojig färg. Direkt när du hällt ut karamellen på bakplåtspappret kan du strö över strössel, nötter, eller annat passande för en trevlig effekt.

Chokladfrosting

 1. Finhacka chokladen och lägg i en vispskål.
 2. Koka upp grädde och sirap och häll över chokladen. Låt stå en minut så att chokladen smälter och rör till en jämn ganache. Låt svalna lite.
 3. Skär smöret i kuber och vispa i en i taget. Vispa till en jämn frosting.

Sätt ihop tårtan

 1. Lossa Dumlekladdkakorna från formarna och placera en av dem på en tårtbricka.
 2. Bred ut ett lager Dumlefluff på kladdkakan och lägg på en till Dumlekladdkaka.
 3. Bred ut ett lager kola på kladdkakan och lägg på en till Dumlekladdkaka. Om kolan är svårbredd, bred ut kolan på Dumlekladdkakan innan du placerar den på tårtan, och placera sedan kladdkakan med kolan på ovanpå den förra botten. Om kolan är svår att bre ut måste du använda mer kraft för att sprida ut ett jämn lager på kladdkakan, och ju mer du pressar, desto större risk att Dumlefluffet trycks ut mellan bottnarna runt sidorna på tårtan. Försök undvika detta – fluffet är mycket godare i tårtan än på din arbetsbänk!
 4. Bred ut ett lager Dumlefluff ovanpå kladdkakan och placera den sista kladdkakan på tårtan. Om du märker att tårtan börjar bli instabil vid något tillfälle under konstruktionen kan du föra in tre till fem grillpinnar i en cirkel genom tårtan. Detta gör att bottnarna har svårare att glida av och tar även bort en del av vikten från de övre bottnarna på de undre.
 5. Täck hela tårtan i ett jämnt lager chokladfrosting och ställ svalt.

Chokladinslag

 1. Mät höjden och omkretsen (på ett ungefär) på din tårta och klipp ut ark ur bubbelplasten i passande storlek. Låt fantasin flöda, klipp roliga mönster vid toppen, klipp ut små fönster i mitten, go crazy! Mönstret du klipper kommer synas i chokladen som tårtan ska slås in i.
 2. Temperera den vita chokladen: Är du ovan eller helt ny på detta rekommenderar jag att slänga ett getöga på YouTube för hur man gör detta. Det är inte särskilt svårt men måste göras rätt för att kakaofettet ska få de egenskaperna man är ute efter. De temperaturer jag använder för vit choklad är 40°C – 26°C – 28-29°C. Jag tycker att hanteringen av chokladen blir enklare om chokladen tempereras, med tanke på att den ska användas till att slå in tårtan. Känns det ändå som för mycket utav ett projekt så bör det gå bra att endast smälta chokladen. Skillnaden blir att den inte stelnar lika fort i rumstemperatur och inte är lika lätt att skära i när den väl har stelnat.
 3. Bred ut den tempererade chokladen på bubbelplasten och låt den stelna lite grann. Du ska fortfarande kunna forma chokladen utan att den bryts, men den ska inte rinna av bubbelplasten.
 4. Lyft upp ditt ark och drapera den runt tårtan som ett chokladinslag, chokladen ska vara riktad inåt mot tårtan och bubbelplasten utåt. Om hela det långa arket är svårhanterligt kan du klippa det i mindre etapper och sätta på ett i taget. Tryck till på plasten så att chokladen fastnar på tårtan. Ställ svalt någon minut tills chokladen stelnat helt.
 5. Tag försiktigt bort plasten från chokladen. Doppa en pensel i det ätbara guldglittret och måla chokladen.

Fortsätt sätta ihop tårtan

 1. Dekorera med karamelldekor på toppen.
 2. Fota tårtan ordentligt och lägg upp på sociala medier så att folk är medvetna om att du har gjort en tårta. Har man inte lagt upp det på Insta har det inte hänt!
 3. Här kommer ett bonustips till de av er som inte hade tänkt äta upp hela tårtan själv med händerna en fredagkväll ensam gråtandes över ert liv utan istället hade tänkt bjuda trevligt folk på enskilda tårtbitar med tallrikar och skedar osv. osv., hur det nu är civiliserade personer med vänner beter sig. Håll kniven under rinnande hett vatten innan du ska skära i chokladen så smälter den lite och blir lättare att skära i.
Standard

Skriv nåt kul!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s