Ta-daaah! Här kommer ett supersmaskigt recept på

Citronmarängtårta

– Nämen ser man på, är det inte Peter Pan?

– Jag heter inte Peter.

Dåså, mina kära läsare, nu när vi har inlett detta inlägg i min karakteristiskt sinnessjuka stil (inte sinnessjukt som i ”Ååh, det här är den bästa roliga kattvideo jag någonsin sett, den är så sinnessjukt kul!”, utan sinnessjukt som i kliniskt sinnessjuk, lider av vanföreställningar och så vidare och så vidare genom ledet. Seriöst, någon borde spärra in mig. Å andra sidan lider jag inte, utan jag har faktiskt ganska kul med min tama komodovaran Sir Klunsvard som gillar att nafsa på folks fingrar, tår, näsor, ja faktiskt vilka utstående kroppsdelar som helst; min överviktiga bulldog Glasskorv I som nyligen blev vegetarian; och min svarta mops Morm som inte har någon svans (ni gissade rätt, det var Sir Klunsvard som bet av den), så för min del kan jag gärna fortsätta härja fritt men jag ville mest säga det så att man har skott sig om den dagen skulle komma och kan säga ”Vad var det jag sa?” med gott samvete. Jag må vara galen men en lögnare är jag icke! Även om det har sagts av en vis man att en sanning blir mer sannolik om man blandar in lite lögn. Förresten, varför sitter ni fortfarande och läser en fullkomligt ointressant parentes på en blogg om tårtor? Återgå till huvudstoryn någon gång, alltså. Ni kommer säkert inte ens ihåg vad det var vi pratade om från början. Men vänta … Jag kommer ju inte heller ihåg vad vi pratade om! Nä, nu har det gått för långt, sluta läsa den här parentesen nu!

… men vad gör ni fortfarande här!? Jaha, om inte ni går så går väl jag.

… Åh, nej! Jag kommer inte ut! Vi är fast här för evigt! Fast i en parentes på någon slags tårtblogg som alla fattar egentligen är en ursäkt för att dölja ett gravt och långt gånget sockerberoende med en sisådär tio läsare (då räknar jag inklusive mina hallucinerade låtsaskompisar reds. anm.). Vad ska vi ta oss till!? Okej, på tre kör vi, båda två tillsammans. Ett … Två … TRE!)

Wiiiiiiiieeeeee!!! Vi klarade det! Men vänta, var var jag nu? Ja, just det, Peter Pan. Han verkar ju ganska chill, liksom bara flyger runt från morgon till kväll i sin gröna pyjamas och drar Kapten Krok i mustaschen och strör glitter på allt som rör sig. Om 2016 var en man, då skulle 2016 inte vara Peter Pan. 2016 skulle vara en tvär och bitter liten man; en ond och genomrutten man utan heder. En slusk; knöl; drummel; bov; bandit och alla andra pilutta dig. Jag är försiktigt optimistisk inför 2017 – dock finns det ännu en liten risk att vi alla har gått och väntat på att 2017 ska släppas och sen så visar det sig att det inte alls var dags för 2017 utan istället kom 2016S. Men i linje med min nya positiva anda tänkte jag inleda året med två saker:

 1. Jag tänkte berätta för er att glaset alltid är halvfullt! Om vattnet i glaset bara går halvvägs upp är andra halvan alltid fylld med luft! Är man ändå inte övertygad kan man alltid fråga vad de serverar att dricka häromkring med minimal risk för blindhet och död – det blir garanterat en upplevelse om inte annat.
 2. Jag tänkte dela med mig av detta högst smaskiga recept som garanterat ger 2017 en bra start.

img_3968

Karamelldekor
100 g strösocker
50 g glykossirap
40 g vatten

Rabarber- och jordgubbskompott
200 g rabarber
100 g jordgubbar
85 g strösocker
1 tsk vaniljsocker
1/4 tsk kardemumma
2 tsk majsstärkelse

Citronbottnar med vallmofrön
100 g smör
210 g vetemjöl
155 g strösocker
2 tsk bakpulver
1,5 msk vallmofrön
1,5 dl mjölk
Skal från 1 citron
100 g äggvitor (3 st)

Italiensk maräng
225 g strösocker
6 msk vatten
125 g äggvitor (4 st)

Citron- och vit choklad cream cheese fyllning
200 g philadelphiaost
200 g vit choklad
Skal från 1 citron

Karamelldekor

 1. Blanda alla ingredienser i en kastrull och koka till 155°C under ständig nedvätning av kastrullens insida med hjälp av en pensel.
 2. Doppa kastrullen i kallt vatten när karamellen nått rätt temperatur, och häll ut i trevliga former på bakplåtspapper. Låt stelna och svalna helt innan användning. Vill du ha mörkare karamelldekorationer kan du koka den lite längre. Du kan även färga den med karamellfärg efter att du doppat kastrullen i vatten om du vill ha någon annan skojig färg. Direkt när du hällt ut karamellen på bakplåtspappret kan du strö över strössel, nötter, eller som i det här fallet, frystorkade jordgubbar för en trevlig effekt.

Rabarber- och jordgubbskompott

 1. Skär rabarber och jordgubbar i lika stora bitar, ca 1-1,5 cm.
 2. Blanda rabarbern och jordgubbarna med socker, vaniljsocker och kardemumma i en kastrull.
 3. Rör över medelvärme tills sockret löst upp sig. Sänk till medellåg värme och låt sjuda 15 minuter. Rör om då och då.
 4. Blanda majsstärkelse med 2 tsk vatten i en skål och blanda ner i kastrullen. Låt sjuda ihop 2 minuter.
 5. Förvara kallt och täckt med plastfolie tills användning. Låt kallna helt innan användning.

Citronbottnar med vallmofrön

 1. Värm ugnen till 175oC. Smörj och mjöla två bakformar, 15 cm i diameter.
 2. Vispa smöret mjukt i en skål.
 3. Blanda mjöl, socker, bakpulver och vallmofrön och vänd ned i smöret.
 4. Tillsätt mjölk, citronskal och äggvitor och blanda/vispa till en jämn smet. Notera att efter att bakpulvret har tillsatts är det bra att försöka vispa så lite som möjligt – annars försvinner bakpulvrets jäsningseffekt. Försök därför att blanda för hand så länge det är möjligt och endast tillgripa elvispen när det är nödvändigt. Minimera vid de tillfällena vispandet och vispa bara till det är precis blandat. Tårtan blir förvisso lika god om smeten vispas med elvisp genomgående, men rätt så platt!
 5. Fördela smeten jämnt i formarna och grädda mitt i ugnen 30-40 min. Låt svalna 10 min i formen och låt sedan svalna helt på galler.

Italiensk maräng

 1. Vispa äggvitorna i en skål tills små toppar bildas.
 2. Häll socker och vatten i en tjockbottnad kastrull. Låt koka långsamt till 120oC under ständig nedvätning av kastrullen med hjälp av en pensel.
 3. Häll försiktigt ned den bubblande sockerlagen i äggviteskummet i en jämn stråle och vispa hela tiden du häller i sockerlagen (annars koagulerar äggvitan och det blir äggröra. Bokstavligen). Undvik också att hälla sockerlagen på vispen eller skålkanten då den kan stelna och du får en maräng med hårda sockerklumpar i – häll rätt på äggvitorna medan du vispar. Fortsätt vispa på högsta hastighet tills hårda toppar bildas och du har en len, blank maräng, 5-10 min.

Citron- och vit choklad cream cheese fyllning

 1. Smält chokladen försiktigt och låt svalna en aning.
 2. Blanda philadelphiaost med citronskal i en skål och tillsätt den smälta chokladen. Blanda till en jämn fyllning. Fyllningen stelnar ganska snabbt – det förenklar att göra den direkt när den ska användas.

Sätt ihop tårtan

 1. Dela bottnarna i två så att det blir fyra bottnar. Lägg en av dem på ett tårtfat.
 2. Bred ut ett lager cream cheese fyllning och lägg på en till botten.
 3. Spritsa en rand av maräng runt utkanten av botten, och sprid sedan ut rabarber- och jordgubbskompott inuti. Marängranden ser till så att kompotten inte rinner ut över sidorna.
 4. Lägg på en till botten och bred ut ett lager cream cheese fyllning och lägg på den sista botten.
 5. Täck hela tårtan i maräng och låt den inneboende bindgalna pyromanen i dig som är ytligt men skickligt gömd tillfälligt få frihet och gå loss på tårtan med brännaren.
 6. Dekorera med karamelldekoren och annat trevligt som du hittar i gömmorna, t.ex. i slumpmässigt utvalda flingpaket. Eller mjölkpaket. Eller andra paket. Gå och köp dig ett paket till dig själv, är vad jag försöker få fram här. Du tog dig igenom 2016 för sjutton gubbar, du förtjänar det! Sen kan du fira med presentöppning, och som utav en händelse har du ju precis bakat en tårta också så det blir ett riktigt rajtantajtan det här. Gud, vad avundsjuk jag blev på dig nu, o, du slumpmässiga okända anonyma bloggläsare.

img_3562

För att knyta ihop säcken som tomten råkade lämna kvar efter julstöket (hemligt tips: stjäl ett paket härifrån istället så sparar du pengar som du kan lägga på annat istället. Typ på köksbänken, farstukvisten, tvättmaskinen, eller annat valfritt ställe) så är jag alltså försiktigt optimistisk inför 2017. Eller optimistisk kanske är fel ord, jag är nog mest bara försiktig, punkt. Dagen till ära inleder jag ännu en termin av intensivt studerande. Om jag tar mig igenom den? Det VT17.

Men jag har i alla fall tårta och ett fullt glas och ett paket jag ska öppna så det löser sig nog.

Standard

Skriv nåt kul!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s