Ellens OUMBÄRLIGA guide till bakturism

Prohibition Bakery i New York

Kära läsare,

Man har slagit min teori i spillror. Man har slitit den i stycken, klippt den i små långa remsor, kört den genom en gräsklippare och stoppat den i en mixer tills det bara återstår en trögflytande sörja. Sedan har man förångat den. Kort och gott, det enda som finns kvar är en svag kvarleva av en känsla av tomhet. Snyft. Vänta ett ögonblick medan jag går och hämtar en näsduk att torka mina tårar med, sedan ska jag ta och berätta vad det var som hände alldeles häromveckan.

Som de av mina läsare som är lite mer stalkningsbenägna vet bor jag för tillfället i Boston. Jag lär mig mycket om den bostoniska kulturen, till exempel clam chowdah, lobstah, spawwwts, röda strumpor och så vidare och så vidare. Men det riktigt trevliga med Boston är att det ligger endast fyra timmar från New York med buss. (Insider info: det gör det inte när det är helgtrafik, byggarbeten och ösregnar. Ja, jag talar av egna erfarenheter. Då ligger det sju timmar och ingen mat från New York.)

Således utnyttjade jag detta faktum och begav mig ut på en liten roadtrip. När jag efter mycket om och men slutligen hade nått min destination såg jag genast till att bocka av det allra viktigaste jag ville åstadkomma med denna resa. Nej, inte frihetsgudinnan, Empire Sate Building eller Central Park. Inte heller Rockefeller Center, The Met, eller Times Square. Och faktiskt inte ens en broadway-musikal, shopping på 5th Avenue eller MoMA. Nej, självklart styrde jag direkt kosan mot Prohibition Bakery.

image

Något som är väldigt positivt med min bakturism är att man ofta får utforska områden man annars inte skulle ha letts till när man endast besöker en stad ett par-tre dagar. Prohibition Bakery ligger på Lower East Side, långt bortom alla de standardturistattraktioner jag nämnde ovan (fastän jag naturligtvis har besökt alla dessa också tidigare i mitt liv). Under min efterforskning som jag utan undantag genomför innan varje resa upptäckte jag att Prohibition Bakery har nischat sig genom att ha alkohol i alla sina cupcakes. Detta tillsammans med namnet fick mig att när jag såg exteriören känna att japp, detta är bara SÅ RÄTT.

image
Anstränger man sig väldigt noga tycker jag att man kan läsa att det står cake i grafittin. Oftast tycker jag inte om att anstränga mig speciellt mycket, men när det gäller bakverk kan jag ibland göra ett undantag och lägga i en extra växel.

imageMenyn varierar från dag till dag efter vad konditorn känner för; vid vårt besök fanns inte en av de skapelser jag hade spanat in under min efterforskning, nämligen en cupcake med whisky och tobak. Istället fick jag nöja mig med en öl- och pretzelcupcake, en White Russian-cupcake och en bacon- och chokladcupcake. När jag har berättat om mitt äventyr har de flesta lyssnat med en blandning av avsmak, skepsis och skräckblandad förtjusning. Själv har jag ätit så många cupcakes i mina dar att jag blev överlycklig när jag upptäckte detta ställe, och beställde utan tvekan de konstigaste smakerna som fanns. Extra lyckosamt var att alla cupcakes är i miniformat, vilket gör en sådan avsmakning möjlig.

image

imageFör att återgå till min teori som jag så dramatiskt beklagade mig över här i inledningen till detta inlägg så bestod den i att generellt på de ställen jag har besökt i New York inehåller de flesta cupcakes mycket socker och fett och lite smak. Prohibition Bakery slog denna teori i spillror. En del skulle inte påstå att detta är något positivt när vi talar om en cupcake där en av smakerna är bacon, men tro det eller ej, det fungerar faktiskt. Baconsmaken finns definitivt där, men tar inte över chokladen eller kolan, utan är skickligt balanserad.

imageÖl- och pretzelcupcakesen var min favorit, och självklart blev det pluspoäng för utseendet. När jag smakade komponenterna var för sig visste jag inte vad jag skulle tycka, men återigen föll bitarna på plats när jag tog en tugga av alltihop tillsammans.

Tidigare hade jag alltså avskrivit New York som bakturismdestination på grund av min ovanstående teori, men nu är jag beredd att revidera mina åsikter. Jag besökte även en annan potentiell kandidat till Ellencertifierade Konditorier I Världen under mitt besök i New York, nämligen Dominique Ansel Bakery. Tyvärr omöjliggjorde frukostens jätteportion med pannekager att smaka, men utbudet såg högst topnotchigt ut. Liksom vad säger man om cronuts, frozen smores och chocolate chip cookie shots?!

image

Vad? Prohibition Bakery

Var? 9 Clinton St., New York

För er som liksom mig själv fick IG i orientering: Kan detta bli aningen knepigt. Det är ju nemas problemas när gatorna är numrerade, men när man som kartläsningshandikappad finner sig bortom dem är det lätt att bli aningens förvirrad. Personligen var jag hundraprocentigt säker på att jag var på väg åt ett håll, när jag plötsligt fann mig någon helt annanstans, och sen i slutändan hamnade jag ändå rätt. Tror att det har med mitt omfattande bakturistande att göra; min inre kompass pekar liksom åt närmsta cupcakefik och så bara hamnar jag där. Så mitt tips till er, kära läsare, är att ni skaffar er en sådan från närmsta Inre Kompass Affär innan ni ska ut och resa. Då ska ni nog hitta rätt ska ni se.

Hemsida: www.prohibitionbakery.com

Standard

Skriv nåt kul!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s