Ellens OUMBÄRLIGA guide till bakturism

Bubó i Barcelona

¡Hola a todos!

Bienvenidos till denna fjärde upplaga av Ellens Oumbärliga Guide Till Bakturism!

De flesta av er lyckades troligtvis inte knäcka mina listigt utplacerade ledtrådar alldeles i inledningen av detta inlägg, så därför kommer det antagligen som en häpnadsväckande  överraskning att jag denna gång har turistat till Spanien för att undersöka deras utbud av sötsaker. Det hela var ytterst spontant. Flygbiljetterna bokade vi bara 9 månader innan avresedatum, och hotellet väntade vi med att boka ända till 6 månader innan! Det kan låta galet för er vars existens är lite mer inrutad, men det är så jag väljer att leva mitt liv. Wild & crazy; sån är jag.

IMG_0696

Vad gäller bakturism däremot, så är det inte bara att yoloa sig sin väg genom det. O, nej, mis amigos, detta är högst allvarliga saker. Mycken efterforskning krävs för att bakturismen skall bli lyckad. Om ni vill ha råd från en veteran, så är mitt personliga bästa superhemliga tips att söka på geotaggar på Instagram. Detta är en relativt avancerad operation, och en teknik som passar de av mina läsare med lite mer erfarenhet av bakturistande. För er som just har börjat eller kanske till och med funderar på att ta första steget, ***DO NOT TRY THIS AT HOME***

IMG_0840

Bubó ligger vid torget Plaça de Santa Maria i området El Born i Barcelona. Vid samma torg finnes även kyrkan Santa Maria Del Mar, som tydligen är en av de vackraste kyrkorna i Barcelona. Jag skriver tydligen, då detta är vad min bästaste kompis i helaste vidaste världen, guideboken, påstår. Själv såg jag också kyrkan, men jag måste erkänna att jag var aningen distraherad av min stundande sockerchock så jag kan inte svära på att den är precis så underbar.

Apropå underbart – Bubó. Modernt inrett med blanka ytor, avsaknad av massa krimskrams och en stark AC – perfekt för de dagar då man inte riktigt känner sig i sin tallrik. Som sig bör när man bakturistar hade jag varken ätit frukost eller lunch inför mitt besök, och som alltid är detta ett tveeggat svärd. Å ena sidan får man ju plats med mer godsaker på sin tallrik, men å andra sidan riskerar man att själv glida av tallriken igen. Ja, ni förstår.

IMG_1060Det första bakverket vi högg in på var nästan nyttigt, då det innehöll päron. Fast nu när jag tänker på det finns det vissa hedningar som påstår att frukt också är godis, så då kanske det inte var så nyttigt ändå. Mer specifikt bestod bakverket av päronmousse, kolamousse, nötdacquoise och agar med päron och vanilj. Av beskrivningen hade jag förväntat mig mer av en smakexplosion och ett världsomvälvande av min livsuppfattning, men faktiskt var denna skapelse rätt tam och menlös. Däremot pluspoäng för utseende och för en bra idé.

IMG_1059El bakverk número dos var denna skönhet. Vanilj, tonka, hallon, basilika, hasselnötter, choklad. Mums! Vaniljnamelakan var oändligt len och basilikan bidrog med det lilla extra. Hade jag känt till detta bakverk innan vår resa hade jag tagit med mig en extra resväska och smugglat hem den fullpackad med sådana här godbitar.

IMG_0836Nummer tre var min favorit, men sen är jag ju också av den uppfattningen att man aldrig kan få för mycket mjölkchoklad. Mjölkchokladmousse, yuzu-, banan-, och kolafyllning, hasselnötsdacquoise och knapriga flingor. Var för sig var banan- och yuzufyllningarna lite väl skarpa för min smak, men i kombination med mjölkchokladmoussen blev det mitt i prick. De hade döpt denna sötsak till Sahara, men den var inte torr någonstans utan oändligt krämig.

IMG_0837Vi sparade den mäktigaste bakelsen till sist. Denna mörka skönhet hade vunnit världsmästerskapet 2005. Vilket världsmästerskap är lite oklart då min kunskap i katalanska inte sträcker sig så särdeles långt, men tårtversionen hade blivit utnämnd till bästa chokladtårta i världen icke dess mindre. Den bestod av en kryddig olivoljebotten, vaniljbotten, knaprig praliné, men framförallt mörk chokladmousse. Vanligtvis är jag lite känslig för för mycket choklad, men denna var riktigt bra balanserad, och jag måste säga en värdig vinnare.

Det var också en värdig avslutning på vårt tårtkalasande. Jag kommer inte ihåg om vi rullade därifrån eller flög högt ovanför molnen, men känner jag mig själv rätt så var det ett av dem.

IMG_0697

Vad? Bubó

Var? Carrer de les Caputxes 10, Born-området i Barcelona

För er som liksom mig själv fick IG i orientering: Så är ni inte utom hopp! Tunnelbanan går till station Jaume I, och det braiga med det är att det endast finns en utgång (och ni som är hopplösa orienterare vet vad det betyder: ingen risk att tappa bort sig!). Från tunnelbaneuppgången är det sedan i princip bara att gå  Carrer de la Argenteria hela vägen tills man ser den tydligen o-så-vackra kyrkan Santa Maria del Mar, och då ligger Bubó precis där.

Hemsida: bubo.es

Namnlös

Men Milda Matilda! Gudars skymning! Käre värld! Vad är nu detta!? Kan du tänka dig att just DU, käre läsare, är besökare nummer 1000!? Stora gratulationer och lyckönskningar till dig! Detta betyder att du har vunnit ett extra bonustips i Barcelona, alldeles utan kostnad! Oj, oj, oj, tänk vad avundsjuka alla dina kompisar ska bli.

IMG_0995

Det hemliga bonustipset är det brunchställe som förgyllde vår sista dag i Barcelona. I detta fall var inte så mycket efterforskning involverat, utan det gick till ungefär såhär kvällen innan:

Ska vi äta brunch imorgon?

Ja. *Googlar brunch+barcelona*

Man kan inte boka bord på Brunch & CakeCarrer Enric Granados 19, och när vi kom dit vid 11-tiden meddelades vi att det var 20 minuters väntetid på bord. Vi bestämde oss för att vänta och det var det bästa beslutet på hela resan, för sedan fick vi en sådan här topnotchig brunch för endast 45 för tre personer!

IMG_1002

Slutet gott, allting gott. (För att undvika missuppfattningar, tillåt mig att förtydliga att jag menar detta i dess båda bemärkelser. Allting var jättegott.)

Standard

Skriv nåt kul!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s