Den fina historien om hur jag gjorde

Princess Cake/Charlotte Royale Hybrid

Kära läsare,

Ytterst välkomna till denna spännande historia om hur jag gjorde en hybrid mellan en prinsesstårta och en Charlotte Royale. Jag har så fruktansvärt mycket intressant att berätta att jag inte vet i vilken ände jag ska börja! Det vore förstås bekvämast om jag började i rätt ände. Men ibland kan det vara svårt att veta vilken ände som är rätt, eller till och med vad som är en ände till att börja med. Jag tänker specifikt på sådana tillfällen som till exempel när man ska plugga in skrivaren i eluttaget och man har bara fem minuter på sig innan bussen till skolan går och man måste komma i tid för att lämna in uppgiften för annars får man skriva en åtta sidor lång uppsats om jämställdhet men man har glömt att skriva ut uppgiften och nu sitter man där på golvet och rycker och sliter i en stor trasselsudd av sladdar, förgäves letandes efter änden med själva kontakten så att man kan plugga in skrivarjäveln i vägghelvetet så att man kan skriva ut uppgiften nån gång och kanske hinna med bussen men änden står ingenstans att finna!

Ja, sådana tillfällen tänker jag på. Ni känner säkerligen igen er. Som ni också säkerligen förstår har jag på sådant vis förvärvat mig väldigt omfattande kunskaper om jämställdhet. Till exempel så kommer jag nu att göra en punktlista med spännande saker jag har att berätta, istället för att lista dem numeriskt, vilket hade varit att behandla mina spännande saker att berätta ojämlikt. Bara som ett exempel.

 • Genom åren har jag kreerat ett antal versioner av prinsesstårtan. Jag har gjort höga tårtor med flera lager (tittade på Roy Fares program United States of Cakes häromsistens då han också tillverkade nåt liknande och jag liksom ba’ been there, done that); jag har gjort enportions prinsessbakelser; jag har gjort en tårta som var en prinsesstårta i dubbel bemärkelse; och jag har gjort prinsessrulltårta.

image

 • Jag gillar inte prinsesstårta. Varken marsipan eller vispad grädde faller mig i smaken det minsta. Jag vill mest bara slicka av sylten men så får man tydligen inte bete sig i möblerade rum (men man kan ju alltid smygslicka lite när ingen kollar). Varför i hela friden har jag då lagt ned så mycken möda och stort besvär på att baka variant på variant av denna svenska institution? Det är en av livets stora gåtor, i klass med Vad är meningen med livet?, Finns Gud? och Vad blir det för väder imorgon? Emedan jag har svaret på de sista tre frågorna, fortsätter den första att gäcka mig. Dock har jag aldrig försökt efterlikna prinsesstårtan exakt när jag har skapat mina kreationer, utan jag har istället försökt att genom diverse modifieringar att faktiskt göra den … GOD.
 • Min senaste skapelse, Princess Cake Charlotte Royale Hybrid (eller om man översätter till svenska, Prinsessan Tårt-Charlotte Kungshybrid), är en blandning av en Charlotte Royale och en prinsesstårta. En Charlotte Royale tillverkar man såsom så att man klär insidan av en bunke med rulltårtsbitar, fyller upp bunken med någon trevlig fyllning och vänder allting upp och ner och lyfter bort bunken et voilá! Eftersom att detta skulle bli en Charlotte Royale á la prinsesstårta tillverkade jag först en prinsessrulltårta (rulltårta fylld med vaniljkräm och hallon inrullad i marsipan) som jag klädde bunken med. Till fyllning gjorde jag hallonmousse och halloncurd.

image image

Jag måste säga att jag blev mycket nöjd med min skapelse. Det är alltid extra roligt när någonting som man har helt drömt ihop själv blir lyckat. Ofta blir jag inspirerad av någonting jag ser på Instagram, internet eller någon rolig bakbok, och tänker ”Åhå, det där skulle ju vara roligt att prova på minsann.”. Sedan gör jag något liknande, eller om jag hittar ett spännande recept kanske jag byter ut vissa saker som jag själv tycker passar bättre och så vidare och så vidare et cetera et cetera. Denna tårta var emellertid någonting jag bara plötsligt hittade på att jag skulle göra, och då är det extra kul när det blir bra!

image

imageBalansen mellan den söta rulltårtan, marsipanen och vaniljkrämen och den syrliga hallonmoussen och curden fick fyra av fem toasters (egentligen fick den fem av fem toasters, man man kan ju åtminstone låtsas att inte vara självgod). Utseendet blev jag också mycket nöjd med. En del provsmakare tyckte att den såg ”obeskrivligt oaptitlig” ut, men jag tycker den är vacker. Jag kan instämma att den inte är perfekt, men jag tycker den är rolig och jag blir glad av den! Dessutom är det ju ett ganska finurligt knep att göra ”obeskrivligt oaptitliga” tårtor – det blir ju mer över till mig då!

Sedan hade jag ju sådan tur att tårtan stod klar i söndags, som visade sig att vara årets första riktiga sommardag, vilket jag tyckte var passande till den här tårtan. Eller nej, förlåt, fel av mig, det var självklart inte enbart tur som orsakade detta utan snarare så var det så att jag använde mina övernaturliga krafter och såg in i framtiden så att jag kunde matcha på ett bra sätt. Det är så ansträngande att se in i framtiden så jag gör det inte så ofta; jag sparar det till riktigt viktiga tillfällen som till exempel tårtbakning eller när man vill veta vilka danser det är nästa vecka i Let’s Dance. Apropå nästa vecka så har jag terminens sista tenta då, men sånt slösar man ju inte sina synska förmågor på. Eller andra förmågor för den delen. Jag är aldrig så produktiv i köket eller inne så mycket på sociala medier som när jag tentapluggar. Och apropå det så måste jag avsluta detta inlägg så att jag hinner undvika att plugga lite mer innan dagen är slut. Adiós!

Standard

4 reaktioner på ”Princess Cake/Charlotte Royale Hybrid

 1. Du är fantastiskt kreativ med tårtor… jag vet inte om jag kommer att försöka baka själv. Men just som när man skriver så gäller det att våga. Att vara precis på gränsen till en katastrof. Det är där, på randen av stupet som både det bästa och det värsta skapas. Grattis till skapelsen.

  Gilla

  • Tack Björn, vad glad jag blir! Det gäller att våga – som med allt i livet. Annars kan man aldrig veta allt vad man kan klara av. Fantastiskt att ha en passion som tillför så mycket i sitt liv. Jag med mina tårtor och du med ditt skrivande!

   Gilla

 2. Ping: Prinsess-Charlotte Royale | Ellens Bakverk

 3. Ping: Daim Time Charlotte Royale | Ellens Bakverk

Skriv nåt kul!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s